بورس چیست به زبان ساده برای افراد مبتدی

بورس چیست

بورس چیست و چگونه می توانیم از آن کسب درآمد کنید؟ در این مقاله از سایت آموزش بورس اینوست یار به این پرسش که “بورس چیست” به زبان ساده پاسخ داده ایم. همچنین شما را با اصطلاحاتی مانند سهام، شاخص بورس، عرضه اولیه، تاریخچه بورس، نحوه عملکرد بازار بورس، اهمیت بورس در کشور، آموزش بورس و نحوه کسب درآمد از آن، انواع بازارهای بورس مانند بورس کالا و بورس انرژی آشنا کرده ایم.

بورس، بازاری است که به‌منظور خریدوفروش اوراق بهادار، کالاها، اختیارات و سایر سرمایه‌گذاری‌ها ترتیب داده شده است. محبوبیت این بازار در اروپا بیشتر بوده و می‌تواند به‌عنوان زمینه‌ی معادلات ارزی تلقی شود. تاریخچه پیدایش واژه بورس به زمانی برمی‌گردد که بازرگانان بلژیکی در اقامتگاه‌ تاجر پارچه‌ای به نام «رابرت واندِر بورس» جمع می‌شدند و به خرید و فروش کالاهای خود می‌پرداختند.

 

بازار بورس همان بورس اوراق بهادار است

بازار بورس به مجموعه بازارها و مبادلاتی گفته می‌شود كه در آن، فعالیت‌های منظم خرید، فروش و صدور سهام شرکت‌ها انجام می‌شود. این فعالیت‌های مالی از طریق مبادلات رسمی، نهادینه ‌شده یا در بازارهای خارج از بورس (فرابورس) انجام می‌شود که تحت نظارت مجموعه‌ای از مقررات مشخص عمل می‌کنند. در یک کشور یا منطقه می‌تواند چندین زمینه‌ی تجارت سهام وجود داشته باشد که امکان معاملات سهام و سایر اوراق بهادار را فراهم می‌کند.

درحالی‌که هر دو اصطلاح بازار بورس و بورس اوراق بهادار، به‌جای یکدیگر استفاده می‌شوند، اصطلاح دوم به‌طورکلی زیرمجموعه اصطلاح اول است. اگر کسی بگوید که او در بورس اوراق بهادار معامله می‌کند، به این معنی است که او سهام خود را دریکی (یا بیشتر) از مراکز فروش سهام و اوراق بهادار که بخشی از کل بازار بورس است، خریدوفروش می‌کند.

درحالی‌که امروزه می‌توان تقریباً همه‌چیز را به‌صورت آنلاین خریداری کرد، معمولاً برای هر کالایی، بازار مشخصی وجود دارد؛ به‌عنوان‌مثال، مردم برای خرید محصولات ارگانیک به حومه شهر و مزارع می‌روند، برای خرید موبایل به بازار موبایل تهران مراجعه می‌نمایند و برای تهیه مواد غذایی خود از فروشگاه‌هایی مانند «رفاه» خرید می‌کنند.

 

قیمت سهام نتیجه عرضه و تقاضا در بورس است

چنین بازارهای اختصاصی به‌عنوان بستری عمل می‌کنند که خریداران و فروشندگان بی‌شماری با یکدیگر دیدار کرده و با یکدیگر به معامله می‌پردازند. از آنجا که تعداد بازارهای فعال بسیار زیاد است، خریداران به‌راحتی می‌توانند از قیمت مناسب مطلع شوند. به‌عنوان‌مثال، اگر فقط یک فروشنده درخت کریسمس در کل شهر وجود داشته باشد، او این حق را دارد که هر قیمتی را که دلش می‌خواهد برای محصولاتش تعیین کند، زیرا خریداران جایی دیگر برای رفتن ندارند. اگر تعداد فروشندگان درخت در یک بازار مشترک زیاد باشد، آن‌ها مجبورند برای جذب خریدار با یکدیگر رقابت کنند. خریداران با انتخاب قیمت پایینتر یا بهینه، بازاری با قیمت عادلانه و شفاف ایجاد می‌کنند. حتی هنگام خرید آنلاین، افراد قیمت‌های ارائه‌شده در سایت های مختلف را با یکدیگر مقایسه می‌کنند تا بهترین محصول را خریداری نموده و فروشندگان آنلاین را مجبور به ارائه بهترین قیمت می‌کنند.

بازار سهام نیز بازار مشخصی برای معامله انواع اوراق بهادار در یک محیط کنترل‌شده، امن و تحت مدیریت است. از آنجا که بازار سهام، صدها هزار نفر از فعالان بازار را که مایل به خرید و فروش سهام هستند، گرد هم می‌آورد باعث می شود تا قیمت مناسب و شفافیت در معاملات بوجود آید. درحالی‌که پیش‌ازاین برای صدور و معامله از گواهینامه‌های فیزیکی و کاغذی استفاده می‌شد، بازارهای سهام امروزی با کمک رایانه به‌صورت الکترونیکی فعالیت می‌کنند.

 

خلاصه نکات بورس چیست

بورس اوراق بهادار، بازار سهام یا بورس محلی است که مردم در آنجا برای خرید و فروش سهام شرکت‌ها با یکدیگر در تعامل‌اند.

  • بازارهای بورس، بازارهای سازمان‌یافته‌ای برای تجارت اوراق بهادار، کالاها، مشتقات یا سایر ابزارهای مالی هستند.
  • سهم، یا سهام یک شرکت، نشان‌دهنده ارزش حق مالکیت در شرکت بوده که به سهامداران حق رأی و همچنین مطالبات مازاد به‌صورت سود دریافتی و سود سرمایه را می‌دهد.
  • بازار سهام جایی است که سرمایه‌گذاران حقیقی و حقوقی برای خرید و فروش سهام در یک مکان عمومی گرد هم می‌آیند. امروزه این مبادلات در بازارهای الکترونیکی انجام می‌گیرند.
  • قیمت هر سهام بر اساس میزان عرضه فروشندگان و تقاضای خریداران در بازار تعیین می‌شود. جریان کارمزد خرید و فروش، اغلب توسط متخصصان یا سازندگان بازار حفظ شده تا از وجود یک بازار منظم و عادلانه اطمینان حاصل شود.

سهام بورس چیست

سهام بورس یا سهم (همچنین به‌عنوان «حقوق صاحبان سهام» یک شرکت شناخته می‌شود) یک ابزار مالی است که نشان‌دهنده مالکیت در یک شرکت بوده و متناسب با دارایی‌ها (آنچه متعلق به شرکت است) و سوددهی (آنچه در سود حاصل می‌شود) تعیین می‌شود.

مالکیت سهام به این معنی است که سهامدار یک قطعه از شرکت را برابر با تعداد سهامی که خریداری کرده است، از کل سهام مانده شرکت در اختیار دارد. به‌عنوان‌مثال، یک شخص حقیقی یا حقوقی که دارای 100.000 سهام یک شرکت با یک‌میلیون سهام مانده است، دارای 10٪ سهام مالکیت در آن خواهد بود. اکثر شرکت‌ها سهام برجسته‌ای دارند که ممکن است تعدادشان به میلیون‌ها یا میلیاردها سهم برسد.

 

بورس چگونه کار می‌کند

به‌طور خلاصه، بازارهای سهام یک فضای امن و تنظیم‌شده را فراهم می‌کنند که در آن فعالان بازار می‌توانند با اعتماد به ‌نفس و با ریسک عملیاتی خیلی کم یا صفر، در سهام و سایر ابزارهای مالی واجد شرایط معامله کنند. بازارهای سهام، تحت قوانین تعریف‌شده، به‌عنوان بازارهای اصلی و بازارهای ثانویه عمل می‌کنند.

 

بازار اولیه

بازار بورس، به‌عنوان یک بازار اصلی، به شرکت‌ها اجازه می‌دهد سهام خود را برای اولین بار از طریق فرآیند عرضه اولیه منتشر کرده و آن را در اختیار خریداران قرار دهند. این امر به شرکت‌ها کمک می‌کند تا سرمایه لازم را از طریق سرمایه‌گذاران به دست آورند. در اصل به این معنی است که یک شرکت، خود را به تعدادی سهام تقسیم می‌کند (مثلاً 20 میلیون سهم) و بخشی از آن سهام (مثلاً 5 میلیون سهم) را با قیمت (مثلاً 10 دلار برای هر سهم) به عموم مردم می‌فروشد. به این کار عرضه اولیه سهام می گویند.

برای تسهیل این فرآیند، یک شرکت به بازاری نیاز دارد که بتواند این سهام را در آن به فروش برساند؛ این بازار توسط بورس فراهم شده است. اگر همه‌چیز طبق برنامه پیش برود، این شرکت 5 میلیون سهم را با قیمت 10 دلار برای هر سهم با موفقیت به فروش رسانده و 50 میلیون دلار بودجه جمع می‌کند. سهام‌داران شرکت با دریافت سهم خود برای مدت‌زمان دلخواه، می توانند انتظار افزایش قیمت سهام و هرگونه درآمد بالقوه از طریق پرداخت سود سهام را داشته باشند. بورس اوراق بهادار به‌عنوان تسهیل‌کننده جمع‌آوری سرمایه عمل کرده و هزینه خدمات خود را از شرکت و شرکای مالی خود دریافت می‌کند.

 

بازار ثانویه

بورس اوراق بهادار به دنبال اولین انتشار عرضه اولیه، به‌عنوان بستر معاملاتی عمل کرده و خرید و فروش منظم سهام ذکر شده را تسهیل می‌نماید؛ این بستر، بازار ثانویه را تشکیل می‌دهد. بورس اوراق بهادار برای هر معامله‌ای که در بستر بازار ثانویه صورت می‌گیرد، کارمزد دریافت می‌کند.

بورس اوراق بهادار مسئولیت اطمینان یافتن از شفافیت قیمت، نقدینگی، کنترل قیمت و معاملات منصفانه را در چنین فعالیت‌های تجاری بر عهده دارد. از آنجا که امروزه تقریباً همه بازارهای سهام  در سراسر جهان به‌صورت الکترونیکی فعالیت می‌کنند، بورس، سیستم‌های معاملاتی را به کار می‌گیرد که به‌طور کارآمدی سفارشات خرید و فروش بازار را مدیریت می‌کنند. این سیستم‌ها عملکرد تطبیق قیمت را، برای تسهیل معامله با قیمت منصفانه، هم برای خریداران و هم برای فروشندگان انجام می‌دهند.

همچنین، یک شرکت ممکن است سهام جدید و اضافی خود را از طریق پیشنهادات دیگر در مراحل بعدی، مانند ارائه سهام جدید با قیمت ارزان‌تر یا پیشنهادات ثانویه، ارائه دهد. آن‌ها حتی ممکن است سهام خود را پس بگیرند یا حذف کنند. بورس اوراق بهادار چنین معاملاتی را تسهیل می‌کند.

بورس اوراق بهادار شاخص‌های مختلفی در سطح بازار و بخش شاخص‌های خاص، مانند شاخص بورس ایران را ایجاد و حفظ می‌کند و مسیری برای بررسی و دنبال کردن تغییرات بازار کلی را ارائه می‌دهد.

این بازار همچنین کلیه اخبار، اطلاعیه‌ها و گزارش‌های مالی شرکت‌ها را که معمولاً در وب‌سایت‌های رسمی آن‌ها قابل‌دسترسی است، نگهداری می‌کنند. بورس اوراق بهادار از فعالیت‌های مختلف مرتبط با معاملات در سطح شرکتی نیز پشتیبانی می‌کند؛ به‌عنوان‌مثال، شرکت‌های سودآور ممکن است با پرداخت سود سهام که معمولاً از بخشی از درآمد شرکت حاصل می‌شود، به سرمایه‌گذاران پاداش دهند. این بازار کلیه این اطلاعات را حفظ می‌کند و ممکن است تا حدی به پردازش آن بپردازد.

 

واحد بورس یا شاخص چیست

شاخص سهام یا شاخص بورس، شاخصی است که بازار سهام یا زیرمجموعه‌ای از این بازار را اندازه‌گیری کرده و به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا سطح فعلی قیمت‌ها را با قیمت‌های گذشته مقایسه کنند تا عملکرد بازار را محاسبه نمایند. این محاسبه از قیمت سهام منتخب محاسبه می‌شود (نوعاً میانگین وزنی حساب‌شده).

شاخص بورس سهام نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران چطور متوجه تغییرات اقتصادی می‌شوند. یک شاخص، داده‌های شرکت‌های صنعتی مختلف را جمع‌آوری می‌کند.

 

چرا به بورس نیاز داریم؟

بازار بورس به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد تا با ارائه سهام و اوراق قرضه شرکتی جذب سرمایه نمایند. این کار به سرمایه‌گذاران عادی اجازه می‌دهد تا در دستاوردهای مالی شرکت‌ها مشارکت داشته باشند، از طریق سود سرمایه سود کسب کرده و از طریق سود سهام کسب درآمد کنند، اگرچه دراین‌بین ضررهای مالی نیز محتمل است.

بازارهای سهامی برای خدمت‌رسانی به اقتصاد گسترده‌تر به وجود آمده‌اند. این بازارها به افراد کمک می‌کنند تا هنگام سرمایه‌گذاری در بورس، از طریق سهام خود درآمد کسب کرده و برای شرکت‌ها این امکان را فراهم می‌سازند با ریسک‌پذیری بیشتر سوددهی خود را چند برابر نمایند. بازار بورس از نظر هزینه و سرمایه‌گذاری در اقتصاد یک کشور نقش مهمی را ایفا می‌کند.

در این مرحله و پیش از مطالعه قسمت های دیگر مقاله بورس چیست ، پیشنهاد می کنیم تا کمی با تاریخچه بورس آشنا شوید و اصلا بدانید بورس از کجا آمده و در ایران چگونه شکل گرفته است.

 

تاریخچه بورس

در فرانسه قرن 12، دلالان ارز از سوی بانک‌ها مسئولیت تغییر در مدیریت و تنظیم بدهی‌های جوامع کشاورزی را بر عهده گرفتند. ازآنجاکه این افراد با بدهی نیز تجارت می‌کردند، می‌توان آن‌ها را اولین دلالان نامید. باور عموم بر آن است که پیدایش بورس از قرن 13 میلادی آغاز شد؛ در آن زمان، بازرگانان و کسبه‌ شهری به نام بورُوژ1 در شمال غربی بلژیک، در خانه‌ بزرگ‌زاده‌ای به نام «واندِر بورس» جمع می‌شدند و به خرید و فروش کالاهای خود می‌پرداختند.

در سال 1409 آن‌ها تصمیم گرفتند این جلسات غیررسمی خود را نهادینه سازند. بهتر است بدانید در حقیقت ساختمان ذکرشده در آنتروپ2 قرار داشته و برای انجام بسیاری از معاملات بازرگانان مورداستفاده قرار می‌گرفت. این ایده به‌سرعت در اطراف فلاندر و کشورهای همسایه گسترش یافت و «بورس» به‌زودی در گنت و روتردام افتتاح شد.

در اواسط قرن سیزدهم، بانکداران ونیزی تجارت اوراق بهادار دولتی را آغاز نمودند. در سال 1351، دولت ونیز انتشار شایعاتی که برای کاهش قیمت وجوه دولتی منتشر می‌شدند را غیرقانونی اعلام کرد. بانکداران در پیزا، ورونا، جنوا و فلورانس نیز تجارت اوراق بهادار دولتی را در طول قرن 14 آغاز کردند. شروع این فعالیت در شهرهای مذکور تنها به این دلیل امکان‌پذیر بود که آن‌ها دارای دولت‌های شهری مستقلی بودند که نه توسط دوک، بلکه شورای شهروندان با نفوذی اداره می‌شدند.

همچنین، شرکت‌های ایتالیایی اولین کسانی بودند که سهام خود را منتشر کردند. شرکت‌های انگلیسی و سرزمین‌های سفلی3 نیز در قرن شانزدهم وارد این بازار شدند. در همین زمان، یک شرکت سهامی تضامنی که سهام آن متعلق به سهامداران است، ظهور کرده و به استعمارگر آنچه اروپاییان «دنیای جدید» نامیدند، شناخته شد.

 

تاریخچه بورس در ایران

مفهوم صنعتی سازی سهام به سال 1936 برمی‌گردد، زمانی که بانک ملی به همراه کارشناسان بلژیکی گزارشی را با جزئیات طرح بورس اوراق بهادار عملیاتی در ایران منتشر کردند. بااین‌حال، این طرح قبل از آغاز جنگ جهانی دوم اجرا نشده بود و تا سال 1967 که دولت مجدداً موضوع را بررسی کرد و «قانون بورس اوراق بهادار» را تصویب کرد، موردتوجه قرار نگرفت.

بورس اوراق بهادار تهران که در ابتدا ازنظر اندازه و دامنه محدود بود، فعالیت خود را فقط در اوراق قرضه شرکتی و دولتی آغاز کرد. گسترش سریع اقتصادی ایران در دهه 1970، همراه با تمایل عمومی برای مشارکت در رشد اقتصادی کشور از طریق بازارهای مالی، منجر به تقاضا برای سهام عدالت شد. دولت با اعطای سهام به کارمندان شرکت‌های بزرگ دولتی و خانوادگی، فعالانه درگیر این روند شده و فعالیت بازار به میزان قابل‌توجهی افزایش یافت، زیرا هم شرکت‌ها و هم افراد با بضاعت مالی بالا وارد صحنه شده و در بورس تهران سرمایه‌گذاری کردند.

پس‌ازآنقلاب اسلامی همه‌چیز به بن‌بست رسید و منجر به منع فعالیت‌های مبتنی بر بهره زایی و ملی شدن بانک‌های بزرگ و غول‌های صنعتی شد. بسیج همه منابع موجود برای جنگ، در طول 8 سال جنگ ایران و عراق نیز کارساز این ماجرا نبود. پس از پایان جنگ، قانون بودجه سال 1988 فعالیت بورس تهران را مجدداً برقرار کرد و طی هشت سال، تعداد سهام درگیر به 249 شرکت افزایش یافت. دولت، اصلاحات اقتصادی و ابتکار خصوصی‌سازی را در سال 1989، با افزایش فعالیت سهامی بسیاری از شرکت‌های دولتی به کار گرفت؛ این امر از طریق اهداف تعیین‌شده‌ای که در اولین طرح «اصلاحات اقتصادی پنج‌ساله» که در آن دولت به همراه مجلس شورای اسلامی چشم‌انداز اقتصادی کشور برای پنج سال آینده را تعریف کردند، انجام پذیرفت.

توجه به ارتقاء بخش خصوصی و ایجاد علاقه جدید نسبت به بورس تهران، زندگی را به این بازار برگرداند. بااین‌حال، عدم تنظیم مقررات و چارچوب قانونی به‌روز شده منجر به ایجاد بحران در بازار شده و سبب بروز سقوط‌های سهامی خاصی شد. طی سال‌های 1996 تا 2000، یک سیستم تجارت خودکار معرفی شده و تعدادی از سازوکارهای نظارتی مهم تقویت شدند.

این بازار طی سال‌های گذشته سهم صعودی و نزولی خود را تجربه کرده است، از جمله ارائه‌ی بهترین عملکرد در فهرست فدراسیون جهانی بورس در سال 2004. از ماه مه 2014، بازار بورس تهران در پیشینه‌ی خود سه بازه‌ی زمانی كم رونق داشته است: اوت 1996 – ژانویه 1998 (− 32))؛ دسامبر 2004 – ژانویه 2006 (34 −) و در طی بحران مالی 2007-2008 (38 −). در سال 2014، پس از رسیدن به اوج‌های تاریخی، بازار بورس تهران یک‌چهارم کل سرمایه خود را به دلیل سقوط ریال ایران و افت قیمت نفت از دست داد. همچنین در سال 2014 تصمیم گرفته شد که برخی از بانک‌ها و مؤسسات مالی متصل به دولت، از طریق صندوقی به نام صندوق توسعه بازار، سرمایه به بازار سهام تزریق کنند؛ هدف این امر، رونق بخشی و کاهش نوسانات بازار سهام است.

بازارهای مکمل دیگری نیز در کنار بازار سهام تأسیس شده‌اند. در سال 2003، بورس اوراق بهادار فلزات تهران (که پس از ادغام آن با بورس کشاورزی در سال 2006، بورس کالای ایران نامیده می‌شود) راه‌اندازی شد. همچنین، بورس نفت و فرابورس قابل‌خرید در سال 2008 و پس‌ازآن در سال 2012 بورس انرژی / برق و بازار تبادل ارز خارجی راه‌اندازی شدند.

 

اهمیت بازار بورس

اکثر مردم برای بررسی پیشرفت اقتصادی یک کشور، به عملکرد بازار سهام آن مراجعه می‌کنند. بازارهای سهام کلیه صنایع را در تمام بخش‌های اقتصادی تحت پوشش قرار می‌دهد؛ این بدان معناست که این بازارها به‌عنوان یک فشارسنج در چرخه اقتصاد مردمی عمل می‌کنند که باعث تولید ثروت شده و نگرانی‌ها و امیدهای مختص خود را دارند.

بازارهای سهام قرن‌هاست که وجود داشته و بدون شک بازارهای اصلی و منظم عمومی هستند که مردم می‌توانند سهام شرکت‌های مختلف را در آن خریداری کرده و یا بفروشند.

البته، بازارهای امروز بسیار متفاوت‌تر از معاملات سهامی در کمپانی هند شرقی (نام چند شرکت اروپایی که در آسیای خاوری فعالیت داشتند به‌ویژه یک شرکت انگلیسی که از 1600 تا 1874 در هندوستان، بازرگانی و کشورداری می‌کرد) در سال 1602 عمل می‌کنند، اما این بستر به دلیل دارا بودن پتانسیل بازپرداختی و فرصت سرمایه‌گذاری مستقیم در شرکت‌های خاص، همچنان محبوب‌ترین گزینه سرمایه‌گذاری است.

 

چرا وجود بازارهای سهام ضروری هستند؟

  • بازارهای سهام شرکت‌ها را قادر می‌سازد که به‌صورت عمومی وارد معامله شوند و سرمایه جمع کنند. در این معاملات، انتقال سرمایه و مالکیت در یک محیط کنترل‌شده و امن معامله می‌شود.
  • بازارهای سهام سرمایه‌گذاری را تقویت می‌کنند. افزایش سرمایه به شرکت‌ها امکان می‌دهد تجارت خود را گسترش دهند، فعالیت‌های خود را توسعه داده و در اقتصاد شغل ایجاد کنند؛ این سرمایه‌گذاری عامل اصلی تجارت اقتصادی، رشد و شکوفایی است.
  • بازارهای سهام برای سرمایه‌گذاران راهی ایجاد می‌کنند تا بتوانند به‌طور بالقوه سهمی از سود شرکت را به دست آورند (اطلاع از وجود ریسک مالی وجود دارد). سرمایه‌گذاران و بازرگانان فعال به دلیل نقدینگی فراوان در اکثر بازارهای بزرگ سهام می‌توانند به‌راحتی اوراق بهادار خود را خریداری کرده و یا بفروشند.

چرا سهام خرید و فروش کنیم؟

دلایل زیادی وجود دارد که شرکت‌ها، بانک‌ها، صندوق‌ها، سرمایه‌گذاران و بازرگانان سهام شرکت را خریداری و می‌فروشند:

  • سود سرمایه‌گذاری

مالکیت سهام ممکن است به افزایش پول شما کمک کند. در بلندمدت، مزایای سرمایه‌گذاری در سهام معمولاً بیش از سود نگهداری پول در صندوق‌های بازده پایین، مانند نگهداری پول نقد است.

  • تنوع سازی

تجارت انواع سهام می‌تواند به شما کمک کند تا ریسک سرمایه‌گذاری خود را در طبقات مختلف دارایی، بخش‌های اقتصادی و موقعیت‌های متنوع جغرافیایی گسترش دهید؛ این امر پتانسیل بازدهی مثبت در سوددهی را گسترش می‌دهد.

  • درآمد

حتی اگر ارزش برخی از سهام ازدست‌رفته باشد، می‌توانید سود منظمی از طریق آن‌ها، به‌عنوان درآمد، دریافت کنید. شما می‌توانید درآمد حاصله را نگه داشته و یا سرمایه‌گذاری مجدد کنید. همچنین می‌توانید در فعالیت‌های شرکتی حق رأی دریافت نمایید.

  • نظارت

هر روزه میلیون‌ها معامله‌ی سهامی صورت می‌گیرد و شما می‌توانید به‌راحتی به معامله بپردازید. این انعطاف‌پذیری همچنین به این معنی است که شما تصمیم می‌گیرید در چه شرکتی و چه زمانی سرمایه‌گذاری کنید.

سهام معاملاتی این امکان را فراهم می‌سازد که جزئی از حال و آینده شرکت متعلق به شما باشد. بسته به تحمل ریسک و بازه زمانی، مزایای این معاملات بسیار زیاد و متنوع خواهد بود.

 

چند اصطلاح رایج در بورس

 

سود به ازای هر سهم یک مقیاس مالی مهم است که نشان‌دهنده سودآوری یک شرکت می‌باشد. این سود با تقسیم درآمد خالص شرکت به تعداد کل سهام مانده آن محاسبه می‌شود.

 

نسبت قیمت به درآمد (نسبت P / E) قیمت سهام یک شرکت را به سود هر سهم تقسیم می‌کند. نسبت P / E بالا می‌تواند به معنای ارزش بیش‌ازحد سهام شرکت باشد، در غیر این صورت سرمایه‌گذاران انتظار رشد بالایی در آینده را نخواهند داشت.

 

ارزش خالص دارایی حاصل تفاضل دارایی‌ها، از میزان کل بدهی‌های آن در هر واحد می‌باشد. ارزش خالص دارایی = (ارزش دارایی‌ها – ارزش بدهی‌ها) / تعداد واحدهای معوقه. توضیحات: ارزش خالص دارایی غالباً با صندوق‌های سرمایه‌گذاری در ارتباط بوده و به یک سرمایه‌گذار کمک می‌کند تا تعیین کند که این صندوق بیش‌ازحد ارزش‌گذاری شده است یا خیر.

 

چگونه می‌توان در بورس کسب درآمد کرد؟

ابتدا بررسی می‌کنیم که چگونه می‌توان با خرید سهام پول به دست آورد: دو روش اصلی برای کسب درآمد از سهام وجود دارد؛ افزایش سرمایه و یا سود سهام.

1. درآمد از طریق افزایش سرمایه:

با سرمایه‌گذاری در سهام، می‌توان انتظار داشت که از طریق افزایش سرمایه، یعنی جمع شدن سود حاصل از سرمایه‌ی اصلی، با افزایش قیمت سهام، سود کسب شود. سود یا مزایای حاصل از هر سهام می‌تواند به 100 درصد یا بیشتر برسد. بااین‌وجود هیچ تضمینی برای افزایش سرمایه وجود ندارد، چراکه احتمال پایین ماندن قیمت‌های بازار نسبت به قیمت خرید همیشه وجود داشته است.

2. درآمد از طریق سود سهام:

جدا از سود سرمایه از سهام، سرمایه‌گذاران ممکن است درآمد را به‌صورت سود سهام انتظار داشته باشند؛ یک شرکت با اعلام سود سهام جزئی یا کامل، سود حاصله‌ی خود را با سهامداران تقسیم می‌کند. در بیشتر موارد، شرکت تا حدی سود توزیع کرده و مابقی را برای اهداف دیگری، مانند ایجاد توسعه، نگه می‌دارد. اگر ارزش اسمی سهامی 10 دلار باشد و شرکت مربوطه تصمیم بگیرد 10 دلار به ازای هر سهم بدهد، به آن سود سهام 100 درصدی گفته می‌شود.

فرمول محاسبه بازده سود سهام عبارت است از:
سود سهام = سود نقدی سود هر سهم / قیمت بازار هر سهم * 100.
بنابراین، اگر قیمت بازاری هر سهم 120 دلار بوده و سود سهام اعلام‌شده 4 دلار برای هر سهم باشد، سود سهام 3.33 درصد است.

با سرمایه‌گذاری در سهام، خطر از دست دادن قسمت عمده‌ای از سرمایه فرد وجود دارد، مگر اینکه فرد از مکانیسم پوشش ریسک، ازجمله دستور توقف زیان، استفاده کند تا زیان را به حداقل برساند.

انواع بازار بورس

 

بورس کالا چیست

بورس کالا، اوراق بهادار یا بازاری است که کالاهای مختلفی در آن معامله می‌شود. بیشتر بازارهای کالاهای دنیا تجارت محصولات کشاورزی و سایر مواد خام (مانند گندم، جو، شکر، ذرت، پنبه، کاکائو، قهوه، محصولات شیر، شکم گوشت خوک، روغن و فلزات) را انجام می‌دهند. معاملات شامل انواع مختلف قراردادهای مشتقه بر اساس این کالاها است، مانند اوراق بهادار، معاملات آتی و اختیارات و همچنین معاملات بورس (برای تحویل فوری).

بورس کالا یک واحد تجاری حقوقی است که قوانین و رویه‌های مربوط به معاملات و قرارداد کالاهای استاندارد و محصولات سرمایه‌گذاری مرتبط را تعیین و اجرا می‌کند. بورس کالا همچنین به مرکز فیزیکی محل معاملات اشاره دارد. بیشترین معامله کالایی که در آینده صورت خواهد گرفت، نفت خام است. انواع مختلفی از بورس کالاهای مدرن وجود دارد که شامل مبادلات فلزات، سوخت‌ها و کالاهای کشاورزی می‌باشند.

 

بورس کالای ایران

بورس کالای ایران در 20 سپتامبر 2007، از ادغام بورس فلزات تهران و بورس کالاهای کشاورزی ایران تأسیس شده است؛ تجارت محصولات کشاورزی، فلزات و مواد معدنی، نفت و پتروشیمی، سکه طلا در بازار آزاد و سپرده‌های کالایی در این بازار به انجام می‌رسد. بورس سالانه بیش از 26 میلیون تن کالا را با ارزش بیش از 14 میلیارد دلار معامله می‌کند. بورس کالای ایران به بازارهای داخلی و منطقه‌ای پرداخته و سرمایه‌داران تجاری و سازندگان بازار سرمایه، بخش‌های تجاری و صنعتی، افرادی که سرمایه‌های آن‌ها با ریسک مواجه است، خرده‌فروشان و سرمایه‌گذاران نهادی را گرد هم آورده است.

 

بورس انرژی چیست

بورس انرژی ایران یک بورس کالای منضبط است که امکان تجارت حامل‌های انرژی فیزیکی (از جمله نفت، گاز، برق و غیره) و اوراق بهادار مبتنی بر کالا را دارد. در این مبادله، مانند سایر مبادلات، حضور بسیاری از خریداران و تأمین‌کنندگان و تعامل آن‌ها در یک فضای رقابتی، عامل اصلی ایجاد قیمت‌های تعادلی برای هر یک از سهم‌هاست.

بورس انرژی ایران، مطابق قانون در جولای 2012 تأسیس شد. وضعیت جغرافیایی-اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و رتبه آن به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان نفت و گاز جهان، به‌علاوه زیرساخت‌های برجسته آن در برق و سایر منابع انرژی، وجود و گسترش مبادله انرژی را در ایران اجتناب‌ناپذیر کرده است.

همان‌طور که اساسنامه بورس انرژی ایران، به‌عنوان یک بورس کالای خودتنظیم، تعیین می‌کند، همه حامل‌های انرژی و مشتقات مبتنی بر انرژی باید در یکی از بازارهای این بورس فهرست و معامله شوند. مأموریت این شرکت، توسعه بازاری است که در آن معاملات تحت شفافیت، کارایی و نقدینگی انجام می‌شود.

 

فرابورس چیست

فرابورس ایران یکی از چهار رکن اصلی بازار سرمایه کشور ایران به شمار می‌رود که تحت نظارت سازمان بین‌المللی کمیسیون‌های اوراق بهادار به فعالیت مشغول است. فرابورس ایران در 12 نوامبر 2008 تأسیس شد و با ارائه‌ی روشی آسان‌تر برای ثبت سهام، دروازه‌ای برای ورود اکثر شرکت‌ها به بازار سرمایه و افزایش حاکمیت شرکتی گشود.

این بستر با ارائه عرضه اولیه و خدمات بازرگانی به شرکت‌های ذکرشده، یک استراتژی را تنظیم می‌کند تا طیف وسیعی از ابزارهای مورد نیاز برای پاسخگویی به هرگونه ریسک‌پذیری در بازار و هرگونه نیاز به جمع‌آوری سرمایه برای کل چرخه عمر شرکت‌ها، از طریق تأمین ارزش دارایی‌ها و بدهی‌ها را مدیریت کند.

امروزه، فرابورس ایران طیف گسترده‌ای از محصولات و خدمات را به بازار ارائه می‌دهد؛ فهرست‌نویسی، عرضه اولیه سهام و معاملات در بخش‌های مختلف بازار سهام و همچنین ارائه بستری برای تجارت اوراق بهاداری که وارد بورس نشده‌اند. همچنین، در بازار محصولات ساخت‌یافته مالی انواع صکوک، CDS، حقوق وام و وجوه موجود است.

 

بورس اوراق بهادار چیست

بورس اوراق بهادار اولین و بزرگ‌ترین بازار سهام ایران است. این بازار که در فوریه 1967 راه‌اندازی شد، شش شرکت را در ابتدا وارد لیست کرده و بعداً سایر ابزارهای مالی مانند اوراق خزانه و برخی از گواهینامه‌های مورد حمایت دولت را اضافه کرد.

از امروز، بورس تهران با بیش از 330 شرکت ثبت‌شده از 40 صنعت مختلف (تا ژانویه 2020) بازار پیشگام در ایران است. قانون بازاری که در نوامبر 2005 تصویب شد، بازار سرمایه ایران را تغییر ساختار داده و در نتیجه سازمان بورس و اوراق بهادار به‌عنوان نهاد ناظر و بورس تهران به‌عنوان بازار سهام تأسیس شد. بورس تهران که قبلاً به‌عنوان «سازمان کارگزاران» شناخته می‌شد، یک سازمان عمومی غیردولتی دوجانبه بود که اعضای هیئت‌مدیره آن عمدتاً از شرکت‌های کارگزاری منصوب می‌شدند. بااین‌حال، از سال 2006، به یک شرکت سهامی عام خودتنظیمی و تضامنی تغییر یافته است.

 

مزایای سرمایه‌گذاری در بورس

 

1. سود سرمایه‌گذاری

یکی از مزایای اصلی سرمایه‌گذاری در بازار سهام، ایجاد فرصت برای رشد پول شماست. اگرچه قیمت هر سهام روزانه با افت‌وخیز همراه است، اما با گذشت زمان، ارزش سهام بورس افزایش پیدا خواهد کرد. سرمایه‌گذاری در شرکت‌های پایدار که آینده‌ی درخشانی دارند، سود زیادی برای سرمایه‌گذاران به همراه خواهد داشت به همین ترتیب، سرمایه‌گذاری در سهام مختلف با استفاده از توسعه در بخش‌های مختلف اقتصاد، به ایجاد ثروت کمک می‌کند؛ حتی اگر ارزش برخی از سهام شما از بین برود، بازهم سوددهی خواهید داشت.

 

2. درآمد حاصل از سود سهام

برخی از سهام درآمد خود را از طریق سود سهام فراهم می‌آورند. اگرچه همه سهام سود سهام ندارند، اما برای آن‌هایی که پرداخت سالانه را به سرمایه‌گذاران تحویل می‌دهند، حتی در صورت از دست رفتن ارزش سهام نیز این پرداخت‌ها صورت می‌گیرد. درآمد از این طریق بیش از سود حاصل از فروش نهایی سهام می‌باشد. درآمد سود سهام می‌تواند به شما کمک کند تا در دوران بازنشستگی منبع درامد داشته و یا حتی با افزایش سبد سرمایه‌گذاری خود، سود بیشتری دریافت کنید.

 

3. متنوع سازی

سرمایه‌گذاری در بورس، برای سرمایه‌گذارانی که پول خود را برای انواع مختلف محصولات سرمایه‌گذاری می‌کنند، مزیت ارائه تنوع دارد؛ سرمایه‌گذاری‌های بازار سهام به‌طور مستقل از انواع دیگر سرمایه‌گذاری‌ها، مانند اوراق قرضه و املاک و مستغلات، تغییر ارزش پیدا می‌کنند. نگهداری سهام می‌تواند به شما در مقابل ضرر و زیان سایر سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده کمک کند. سهام همچنین دارای ریسک و پتانسیل سودهای کلان بوده و به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا از استراتژی‌های سرمایه‌گذاری ریسک گریز یا بیش‌ازحد محافظه‌کار جلوگیری کنند.

 

4. مالکیت

خرید سهام به معنای به دست آوردن سهم مالکیت در شرکتی است که شما سهام آن را خریداری می‌کنید؛ این بدان معناست که سرمایه‌گذاری در بازار سهام همچنین مزایایی همچون عضویت در مالکیت یک شرکت را به همراه دارد. سهامداران در مورد اعضای هیئت‌مدیره شرکت و برخی تصمیمات تجاری رأی‌گیری کرده و گزارش‌های سالانه را برای اطلاع یافتن از عملکرد شرکت دریافت می‌کنند. داشتن سهام در شرکتی که در آن کار می‌کنید می‌تواند راهی برای ابراز وفاداری و گره خوردن امور مالی شخصی شما به موفقیت کل تجارت باشد.

 

مدیریت بازار بورس به عهده چه کسی است ؟

یک تنظیم‌کننده مالی محلی یا یک مقام یا نهاد مالی، وظیفه تنظیم بازار سهام یک کشور را بر عهده دارد. سازمان بورس و اوراق بهادار نهادی نظارتی است که مسئولیت نظارت بر بازارهای سهام ایران را بر عهده دارد. این نهاد یک سازمان دولتی است که مستقل از دولت و فشارهای سیاسی کار می‌کند. وظایف سازمان بورس و اوراق بهادار به شرح زیر می‌باشد: «حمایت از حقوق سرمایه‌گذاران؛ سازمان‌دهی، حفظ، تقویت و توسعه یک بازار سرمایه پایدار، شفاف، عادلانه و کارآمد با نظارت بر حسن اجرای قوانین و مقررات مربوطه؛ کنترل و مدیریت ریسک‌های سیستماتیک؛ انجام تحقیقات کاربردی و توسعه‌ای؛ توسعه مقررات نظارتی و زیرساخت‌های فناوری اطلاعات؛ ارتقا بین‌المللی سازی؛ تقویت فرهنگ سرمایه‌گذاری و سواد مالی. »

ارکان بورس چیست

در کنار سرمایه‌گذاران بلندمدت و معامله گران کوتاه‌مدت، انواع مختلفی از سرمایه‌گذاری‌ها در ارتباط با بازار سهام وجود دارد. هر یک از آن‌ها نقش منحصربه‌فردی را دارا هستند، اما بسیاری از نقش‌ها به هم پیوند خورده و برای عملکرد مؤثر بازار به یکدیگر بستگی دارند.

 

صندوق سرمایه گذاری

صندوق، مجموعه‌ای مالی است که برای تحقق یک هدف خاص به شخص یا نهاد خاصی تعلق می‌گیرد. یک صندوق می‌تواند برای هر هدفی تعیین شود. مثلا می تواند پول خود را برای ساختن یک مرکز مدنی جدید کنار بگذارد، یا آن را به یک دانشکده برای اعطای بورس تحصیلی اختصاص دهد و یا مبلغی را به یک شرکت بیمه به‌منظور پرداخت مطالبات مشتریان خود اختصاص دهد.

در حوزه سرمایه‌گذاری، برخی از انواع وجوه شامل صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک، صندوق‌های بازار پول، صندوق‌های قابل معامله در بورس، صندوق‌های پرچین، صندوق‌های اوراق قرضه دولتی، اوراق قرضه اسلامی یا صکوک و غیره می‌باشد.

 

شرکت‌های کارگزاری

وظیفه اصلی شرکت‌های کارگزاری این است که به‌عنوان یک نهاد میانی، خریداران و فروشندگان را برای تسهیل معامله به یکدیگر مرتبط کنند. این نهادها معمولاً پس‌از انجام موفقیت‌آمیز معامله، دستمزد خود را از طریق کمیسیون (مبلغ ثابت یا درصدی از مبلغ معامله) دریافت می‌کنند. به‌عنوان‌مثال، وقتی معامله‌ای دستور اجرای سهام را می‌دهد، یک سرمایه‌گذار سهم شرکت کارگزاری را برای تکمیل معاملات انجام‌شده، کارمزد معامله می‌پردازد.

در حال حاضر، 108 شرکت کارگزاری در بازار سرمایه ایران فعال تحت مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار مشغول فعالیت هستند. همه شرکت‌های کارگزاری ممکن است مجوز فعالیت برای فعالیت در هر یک از چهار زمینه‌ی معاملاتی را به‌طور جداگانه کسب کنند، یعنی بورس اوراق بهادار تهران، فرابورس ایران، بورس کالا ایران و بورس انرژی ایران.

فعالیت‌های بازار سازی نیز از طریق همین شرکت‌های کارگزاری انجام می‌پذیرند. بااین‌حال، بر اساس دستورالعمل‌های اخیر، عملیات تولید بازار به‌تدریج توسط شرکت‌های مستقل با مجوز جدید صادر شده توسط سازمان بورس و اوراق بهادار صورت می‌گیرد. علاوه بر این، شرکت‌های کارگزاری از تجارت الکترونیکی استقبال کرده‌اند و نسبت تجارت الکترونیکی آن‌ها در حال افزایش است.

 

بانک‌های سرمایه‌گذاری

بانک‌های سرمایه‌گذاری اهداف مختلفی را در دنیای مالی و سرمایه‌گذاری محقق می‌سازند، ازجمله پذیره‌نویسی سهام جدید، رسیدگی به ادغام و تملک‌ها و ارائه مشاوره‌ی مالی. از دیگر نقش‌های بانک‌های سرمایه‌گذاری می‌توان به مدیریت دارایی برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری بزرگ و مدیریت ثروت شخصی برای افراد باارزش ویژه اشاره کرد.

این بانک مفهوم جدیدی در بازار سرمایه ایران بوده که در تصویب جدید خط بازار سرمایه در نوامبر 2005 پیش‌بینی‌شده بود. در حال حاضر 9 بانک سرمایه‌گذاری در ایران فعال هستند. از جمله فعالیت‌های این مجموعه پذیره‌نویسی و ایجاد اشتراک، در کنار ارائه خدمات مشاوره‌ای، مدیریت عملیات‌های تجاری کارگزار / فروشنده و فعالیت‌های بازار سازی می‌باشد.

 

مشاوران مالی

یک مشاور مالی حرفه‌ای کسی است که بر اساس نیازها و اهداف مشتریان، آن‌ها را راهنمایی مالی می‌کند. به‌طورمعمول، آن‌ها خدمات مالی، برنامه‌ریزی یا مشاوره مربوط به سرمایه‌گذاری، بازنشستگی، بیمه، وام‌های رهنی، پس‌انداز دانشگاهی، برنامه‌ریزی املاک، مالیات و موارد دیگر را به مشتریان ارائه می‌دهند.

 

مدیریت سرمایه‌گذاری

مدیر سرمایه‌گذاری کسی است که استراتژی‌های سرمایه‌گذاری را برای افراد یا سرمایه‌گذاران نهادی تدوین و اجرا می‌کند. مدیریت سرمایه‌گذاری موقعیتی است که تحت حوزه مشاغل صنعت خدمات مالی، با صندوق‌های تأمینی، برنامه‌های بازنشستگی و شرکت‌های سرمایه‌گذاری خصوصی در ارتباط بوده و یا به‌عنوان بخشی از واحد سرمایه‌گذاری یک شرکت بیمه یا صندوق سرمایه‌گذاری در دسترس است. مدیران این بخش را می‌توان مدیران سرمایه‌گذاری، مدیران ثروت، مدیران دارایی یا مشاوران مالی نامید، اما موقعیت واقعی آن‌ها بیش از جنبه فروش بر جنبه تحلیلی سرمایه‌گذاری متمرکز است.

 

شرکت‌های پردازش داده

پردازش داده‌ها به‌طورکلی «جمع‌آوری و تغییر داده‌ها برای تولید اطلاعات معنی‌دار» است. شرکت‌های پردازش داده مفهوم جدیدی در دنیای بازارهای سرمایه می‌باشند؛ آن‌ها داده‌های خام را از منبع جمع‌آوری کرده و اطلاعات مفیدی را در اختیار مشتریان خود قرار می‌دهند.

در بازار سرمایه ایران، این شرکت‌ها به هر روشی ازجمله رسانه‌های جمعی، تابلوهای راهنما، دستگاه‌های الکترونیکی، نامه‌ها، بروشورها و سخنرانی‌ها، اطلاعاتی درباره استحکام یک قرارداد خاص را ارائه می‌دهند.

 

صندوق های سرمایه‌گذاری

صندوق های سرمایه‌گذاری، شرکت هایی هستند که به نمایندگی از دیگران سرمایه‌های آن‌ها را جمع کرده و آن‌ها را در انواع مختلف ابزارهای مالی و یا دیگر زمینه‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند. این مؤسسات شامل صندوق‌های سرمایه‌گذاری، صندوق‌های بیمه و صندوق‌های بازنشستگی می‌باشند.

 

شرکت‌های هلدینگ

شرکت هلدینگ یک شرکت مادر، حوزه‌ای با مسئولیت و یا مشارکت محدود است که سهام کافی برای دارا بودن حق رأی در شرکت را دارد و می‌تواند سیاست‌های اجرایی آن شرکت را کنترل کرده و بر تصمیمات مدیریتی آن نظارت کند. اگرچه یک شرکت هلدینگ، دارایی‌های شرکت‌های دیگر را در اختیار دارد، اما صرفاً ظرفیت‌های نظارتی را حفظ می‌کند. بنابراین به‌طور فعال در اجرای فعالیت‌های روزمره یک شرکت مشارکت نمی‌کند.

 

آژانس‌های رتبه‌بندی

آژانس رتبه بندی بورس، که همچنین سرویس رتبه‌بندی نیز نامیده می‌شود، شرکتی است که امتیازات اعتباری را بر اساس توانایی شرکت در پرداخت بدهی و سود و همچنین اصل سرمایه، تعیین می‌کند. این آژانس می‌تواند میزان بدهی تعهدی، ابزار وام و در برخی موارد، سرویس‌دهنده بدهکاران را ارزیابی کند؛ این ارزیابی برای مصرف‌کنندگان حقیقی صورت نمی‌گیرد. ابزارهای بدهی که توسط این آژانس رتبه‌بندی شده‌اند شامل اوراق قرضه دولتی، اوراق قرضه شرکتی،CDS، اوراق قرضه شهرداری، سهام ممتاز و اوراق بهادار وثیقه مانند اوراق بهادار با پشتوانه رهن و تعهدات بدهی وثیقه‌ای می‌باشند.

 

روش های پیش بینی بورس

 

1. تحلیل بنیادی

در تحلیل بنادی تلاش می شود تا آینده سودسازی شرکت ها بر اساس اخبار و صورت های مالی پیش بینی شود. تحلیل گران بنیادی، شرکت ها را ارزش گذاری می کنند. تسلط به علم حسابداری و فهمیدن آمار و ارقام لازمه این روش پیش بینی قیمت سهام شرکت های بورسی است.

 

2. تحلیل تکنیکال

در تحلیل تکنیکال با استفاده از نمودارها قیمت زمان سهام یا شاخص های بورس، آینده بازار یا سهام شرکت ها را بر اساس رفتاری که در گذشته داشته اند پیش بینی می کنیم. این روش یک روش بصری است. به گونه ای که باید رو نمودار الگوهای قیمتی را پیدا کنید و بر اساس این الگوهای قیمتی ، اقدام به خرید و فروش سهام کنید. این روش از روش بنیادی ساده تر است. اما علت اصلی عرضه و تقاضا و به دنبال آن تغییر قیمت ها در بازار، همان بنیاد های اصلی شرکت ها و بازارها می باشد. برای یادگیری تحلیل تکنیکال می توانید روی آموزش تحلیل تکنیکال سایت اینوست یار حساب باز کنید و با شرکت در دوره آموزش بورس اینوست یار، این روش تحلیل را به صورت حرفه ای یاد بگیرید و با آن کسب درآمد کنید.

 

روش های سرمایه گذاری در بورس

برای ورود به بورس، دو روش وجود دارد که در ادامه به توضیح هر کدام می پردازیم :

·         سرمایه گذاری مستقیم

در روش سرمایه گذاری مستقیم در بورس، شما خودتان شخصا شرکت ها مختلف را تحلیل می کنید و در حساب شخصی خودتان در یک کارگزاری ، اقدام به خرید یا فروش سهام آن شرکت در قیمت های دلخواه خودتان می کنید. در این روش، ریش و قیچی خرید و فروش سهام دست خودتان است به همین دلیل باید پیش از هر اقدامی، باید به دنبال آموزش بورس باشید تا روش های تحلیل گری و معامله گری را یاد بگیرید.

·         سرمایه گذاری غیرمستقیم

در روش سرمایه گذاری غیر مستقیم، شما از صندوق های سرمایه گذاری مشترک یا شرکت های سبدگردان استفاده می کنید. این شرکت های، به پشتوانه تیم خود، به صورت حرفه ای بازار را زیر نظر دارند و توانایی تصمیم گیری برای پول های دیگران را دارند. شما به عنوان سرمایه گذار، سرمایه خودتان را به آن ها میسپارید و آن ها هم به نوعی با این سرمایه ها کار می کنند. صندوق های سرمایه گذاری مشترک یک کارمزد ثابت جهت صدور یا ابطال هر واحد از صندوق سرمایه گذاری خود را دارند. شرکت های سبدگردان، دارای شما را در حساب شخصی خودتان مدیریت می کنند و از سودی که کسب می کنید، درصد میگیرند.

 

چگونه وارد بورس شویم ؟

 

ورود به بورس، چند مرحله دارد که باید یکبار انجام شود :

1-. ثبت نام در سامانه سجام

2. احراز هویت در سامانه سجام

3. ثبت نام در یک کارگزاری

4. احراز هویت در کارگزاری

5. دریافت کد بورسی از طریق کارگزاری

6. دریافت یوزر و پسورد سامانه معاملات آنلاین کارگزاری

7. آموزش بورس

8. خرید و فروش سهام یا واحدهای صندوق های سرمایه گذاری مشترک

 

اهمیت آموزش بورس پیش از ورود به بورس

 

پیش از هر اقدامی در بازار سرمایه، آموزش بورس را جدی بگیرید و گمان نکنید که آموزش بورس، وقت و پول شما را هدر می دهد. برعکس، آموزش های اصولی می توانند جلو ضرر و زیان شما در بازار را بگیرد و شما را به سمت موفقیت مالی در بازار سرمایه هدایت کند. به هیچ عنوان به خودتان اجازه سرمایه گذاری مستقیم بدون گذراندن دوره آموزش بورس را ندهید.

سایت آموزش بورس اینوست یار، جهت آشنایی شما، انواع بورس و نحوه ورود به بازار سرمایه، مقاله ای با عنوان آموزش بورس را منتشر کرده است که با جزئیات بیشتری مفهوم بورس را توضیح داده است.

 

جمع بندی

در پاسخ به این سوال که بورس چیست ، بررسی کردیم که بورس یک بازار قانونی برای تامین مالی شرکت ها و به دنبال آن، محلی امن برای خرید و فروش سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس می باشد. از دو طریق می توان در بورس سود کرد. نخست از طریق اختلاف قیمت خرید و فروش سهام، دوم از طریق شرکت در مجامع سالیانه شرکت ها جهت دریافت سود نقدی شرکت. بورس یک دماسنج اقتصادی مهم برای هر کشور هست و سرمایه گذاری در آن می تواند موجب رونق و توسعه کشور شود. بورس تهران به 4 بازار بورس اوراق بهادار، بورس کالا، بورس انرژی و فرابورس تقسیم می شود. روش های پیش بینی آینده قیمت به دو روش تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال تقسیم بندی می شوند. همچنین برای ورود به بورس می توانیم به صورت مستقیم یا غیر مستقیم اقدام کنیم. مراحل ورود به بورس از ثبت نام در سجام آغاز می شود تا دریافت کد بورس و خرید و فروش سهام. در انتها مجددا طبق معمول تاکید می کنیم که پیش از ورود به بازار سرمایه آموزش های لازم را ببینید و بدون آموزش بورس، وارد این بازار نشوید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا